Η ακοή μας

Ο κόσμος του σήμερα είναι δυναμικός, γρήγορος, θορυβώδης. Στο χώρο εργασίας είμαστε εκτεθειμένοι στους ήχους του γραφείου ή του εργοστασιακού θορύβου, των μηχανημάτων και των ηλεκτρικών εργαλείων. Μετά τη δουλειά, η ακοή μας επιδεινώνεται από τον θόρυβο της κυκλοφoριακής κίνησης, της οικοδόμησης, της μουσικής και των ανθρώπων. Όλοι αυτοί οι δυνατοί ήχοι συμβάλλουν στην βαρηκοία. Συνεχής. έκθεση σε δυνατούς θoρύβoυς επηρρεάζει την ακοη μας γιατι ετσι ειναι φτιαγμένα τα αυτια μας. Οι ήχοι μεταδίδονται σαν κραδασμοί από το εξωτερικό αυτί στο εσωτερικό αυτί ή κοχλία. Ο κοχλίας περιλαμβάνει χιλιάδες μικροσχοπικά τριχωτά κύτταρα που μετατρέπουν τους κραδασμούς σε διέγερση των νεύρων. Τα τριχωτά χύτταρα μοιάζουν με μικροσκοπικά δοκιμαστικά σωληνάρια με τρίχες στις άκρες τους. Ο κοχλίας στέλνει στη συνέχεια τις διεγέρσεις των νεύρων στον εγκέφαλο όπου και μεταφράζονται σαν ήχοι. Οι δυνατοί θόρυβοι κραδάζουν βάναυσα τα τριχωτά κύτταρα του κοχλία. Όταν ο πολύ δυνατός ,θόρυβος διαρκεί πολύ, τα κύτταρα χαταστρέφoνται. Είναι γνωστό ότι συνεχής ή επανειλημμένη έκθεση σε εντάσεις ήχου που υπερβαίνουν τα 90 ντεσιμπέλ decibels (δυνατότερες από τον χορτοκόπτη ή τα εργαλεία μηχανουργείου) θα προκαλέσουν σταδιακά μόνιμη βαρηκοία.

Πρoστατέψτε την ακοή σας

Γι αυτό πρέπει να κάνετε τα πάντα για να προστατέψετε την ακοή σας, Το πρώτο βήμα είναι ευκολονόητο: αποφεύγετε τις επικίνδυνες εντάσεις ήχου, Αν αυτό είναι αδύνατο, φοράτε προστατευτικά καλύμματα για τα αυτιά. Θα βρείτε τις ωτοασπίδες στο φαρμακείο ή στα είδη σπορ. Διαφορετικά είδη ωτοασπίδων παρέχουν διαφορετική προστασία στα αυτιά σας ανάλογα με τις ανάγκες σας. Ο ειδικός ακουοπροσθετικός θα σας ενημερώσει για τον τύπο που ταιριάζει στις ανάγκες σας. Προειδοποιητικά σημάδια θα σας τονίσουν τα σημεία υπερβολικής έντασης ήχου στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας. Αν πρέπει να φωνάξετε δυνατά για να ακουστείτε, η ένταση ήχου μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στην ακοή σας. Μερικές φορές μετά από έκθεση σε θόρυβο, μπορεί να νιώσετε τα αυτιά σας να βουίζουν. Αυτό λέγεται "βόμβος των αυτιών", και θα πρέπει να το θεωρήσετε σαν προειδοποιητιχό σημάδι ότι βρισκόσαστε σε περιβάλλον με πολύ υψηλές εντάσεις ήχου. Ίσως νιώσετε μείωση στην ικανότητα να ακούτε ορισμένους ήχους. Αυτό λέγεται παροδική μετάπτωση της αισθητηριακής ουδού. Είναι απαραίτητο να μπορείτε να αναγνωρίζετε αυτά τα σημάδια βαρηκοΐας τόσο σε σας όσο και στους άλλους.

ακουστικά βαρηκΐας

ακουστικά βαρηκΐας

Τα cookie μάς βοηθούν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Εφόσον χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookie από εμάς.